Történelem és múltbéli érdekességek

Történetíró

A legendás fekete bég [21.]

2022. június 06. - Történetiró

Pálffy Miklós életrajzát és győzelmeit olvasva minduntalan felbukkan legjobb barátjának, Nádasdy Ferencnek a neve, akit kortársai és a törökök gyakran szólítottak fekete bégnek! A híres, törökverő „erős fekete bég” 1555-ben, három évvel Pálffy után látta meg a napvilágot Sárváron. Apja, a XVI. század egyik legkiválóbb politikusa és hadvezére, az ország nádora, Nádasdy Tamás; anyja a művelt nagyasszony, a mohácsi csata halottait eltemető Kanizsai Dorottya unokahúga, Kanizsai Orsolya volt. Hatalmas apai örökségével- 851,5 jobbágyporta (jobbágytelek) - valamint Báthory Erzsébettel kötött házassága révén a családi kasszát növelő hozománnyal, birtokokkal 1601-re a magyarországi bárók sorában a harmadik helyre küzdötte fel magát.

nadasdy_fekete_beg.jpg

Nádasdy Ferenc. A kép forrása: LINK

Gazdagságát és hatalmát a jobbágyportákon kívül több vár és várbirtok – vagy vártartomány- öregbítette. Birtokközpontjaiban, különösen Sárváron, igazi főúri udvartartást honosított meg, folytatta apja, Nádasdy Tamás művészetpártoló tevékenységét. A Vas megye főispánja és királyi főlovászmesteri címet viselő „fekete bég” 1598-ban újabb megtiszteltetésben részesült, aranysarkantyús vitézzé, lovaggá avatták Győrött, hadi érdemeiért. Még ugyanebben az esztendőben az uralkodó kinevezte dunántúli főkapitánynak. A főkapitányi tisztség országos szintű méltóság volt, nemcsak katonai, hanem politikai hatalmat is jelentett. Ő parancsnokolt a terület végvári katonaságának, a főurak magánhadseregének, a vármegyei és mezei hadaknak és a még ebben az időben is létező népfelkelés fegyvereseinek is. Beleszólása volt a terület vármegyéinek és városainak ügyeibe, de például hatáskörébe tartozott a hadizsákmány igazságos elosztásának biztosítása, vagy az arról való gondoskodás, hogy a várakban mindig félesztendőre elegendő élelmiszer legyen fölhalmozva.

1601-ben a politikai, hivatali ranglétrán továbbemelkedett, megválasztották a helytartó érsek mellé tanácsadói és egyúttal ellenőrző feladattal. Így az országbárók között az első helyre került, megelőzve mind Thurzó Györgyöt, a későbbi nádort, mind Forgách Zsigmondot, aki később szintén Magyarország nádora lett.

Hadvezérként az 1580-as években lett ismert a neve, ugyanis a lesvetések nagymestereként megdöbbentő győzelmeket tudott aratni. Első igazán nagy hadi-vállalkozását 1586-ban, a 15 éves háború kirobbanása leőtt 5 évvel hajtotta végre Koppánynál, amikor 1700 katonájával, teljes győzelmet aratott a törökök felett. A következő évben Szigetvárnál lepte meg a törököt, majd a vértesaljai vereség következett. A tekintélyén esett csorbát azonban hamarosan kiköszörülte. Ez év augusztusában régi öreg barátjával, Zrínyi György dunántúli főkapitánnyal Kacorlaknál fényes éjszakai diadalt aratott a szigetvári, a pécsi, a mohácsi és a koppányi bégek egyesült hadán. A török sereg javát a mocsárba szorították, 1300 törököt fogolyként vittek magukkal. Saját veszteségük, Zrínyi jelentése szerint, mindössze 11 halott! A 15 éves háború kezdetén részese volt az 1593-as sziszeki győzelemnek, majd a székesfehérvári és a pákozdi diadalnak. 1594-ben elfoglalta Segesdet, Berzencét, Szőnyt, majd saját, valamint a Vas, Sopron és Zala megyei csapatokkal és a királytól kapott 300 lovassal és 300 gyalogossal részt vesz Esztergom ostromában, ahol Balassi Bálint is elesik. Pálffy Miklóssal összehangolt harcokban vesz részt a dunántúli összecsapásokban. 1598-ban veszi át a dunántúli főkapitányi tisztséget barátjától és harcostársától, Zrínyi Györgytől. A 15 éves háború utolsó éveiben is mindenütt ott van, ahol fontos harcok zajlanak, így Kanizsánál, Székesfehérvárnál. Barátját Pálffy Miklóst csupán néhány évvel éli túl: 1604 január 4-én tér örök nyugovóra Sárváron. 

csik.jpg

További érdekes írásaink: A 10 legerősebb hadseregA leghíresebb vadászpilóta, Mátyás király és a nők, A normandiai partraszállás, Sztálin hóhéra, A feltételezett őshaza: Dzsungária

tortenetiro_logo.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://tortenetiro.blog.hu/api/trackback/id/tr7217831477

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Történetiró 2022.06.09. 11:24:56

Kedves Cserny László! Sajnos törlődött hozzászólása, de emlékszem a 851 es fél jobbágyporta nagyságát firtatta, mondván kevés. Nos az 1767-es Urbáriumig nem voltak remdezve a jobbágyporta méretek, de 20 hold nyugodtan vehető jellemzőnek. Így a 851,5 jobbágyporta 17 ezer holddal egyenlő, ami 9800 hektár. Erröl annyit, hogy egy közel 10 ezer hektáros birtok már igenis "méretes" föld, ha nem is óriási. Széchenyi gróf 1830-ban 50 ezer hektárral a TOP 3 legnagyobb birtokos közé tartozott.
süti beállítások módosítása