Történelem és múltbéli érdekességek

Történetíró

Sztálin hóhéra, aki ezreket lőtt fejbe [18.]

2021. június 01. - Történetiró

Joszif Visszarionovics Sztálin 1924-ben, Lenin halála után kezdett teljhatalma kiépítéséhez, amely egyben (üldözési mániája és hatalomféltése miatt) tömeges kivégzésekkel járt együtt riválisai, saját párttársai sőt tábornokai körében is. Egyszemélyi diktatúrája a 20-as évek végén és a 30-as években (egészen a második világháború kitöréséig) több hullámban zajló tisztogatásokat hozott. Figyelme ekkoriban főleg a folyamatos perekre, kivégzésekre irányult, elsősorban azért, hogy 15 év alatt (1924 és 1939 között) megszabaduljon minden olyan vezetőtől, párttagtól és tiszttől, aki veszélyt jelenthetett korlátlan uralmára. Trockijt - aki Lenin idején még rangban és befolyásban egyenlő volt Sztálinnal - már 1926-ben leváltatta (1940-ben meg is ölette), majd következett másik három magas beosztású vezető: Tuhacsevszkij tábornok, Grigorij Zinovjev és Lev Kamenyev, akiket 1936-ban és 1937-ben öletett meg. A későbbi tisztogatásokban újabb és újabb pártvezetők következtek, illetve további tábornokok, tisztek, párttagok, akik mind a kivégzőhelyiségekben haltak meg. A világháború sem lassította a kivégzések tempóját, sőt 1940 -ben a katyini vérengzés (lengyelek lemészárlása), majd 1941 és 1945 között az árulónak beállítottak oroszok halálra ítélése növelte Sztálin áldozatainak számát.

blohin.JPG

Vaszilij Mihajlovics Blohin (forrás: wikipedia)

A hatalmas méretű vérontáshoz Sztálinnak megbízható hóhérokra volt szüksége, különösen a kényes ügyeknél, a fontos emberek likvidálásánál, akiknek megöléséhez a generalisszimusz egy bizalmi embert alkalmazott. Ő volt Vaszilij Mihajlovics Blohin ezredes (később, 1945-től vezérőrnagy), az NKVD (politikai rendőrség) főhóhéra. Ő végezte ki az említett trió tagjait is (Tuhacsevszkijt, Zinovjevet és Kamenyevet), majd 1938-ban az alkotmány kidolgozását végző Nyikolaj Buharint. Becslések szerint (pl a Wikipédia német oldalán) 50 ezer kivégzés szárad Blohin lelkén, melyeknek túlnyomó részét saját kezűleg hajtotta végre. (Ezzel egyébként bekerült a Guiness Rekordok Könyvébe, mint a legtöbb, saját kezű gyilkosságot végrehajtó személy.) 

A "nagy tisztogatás" azaz csisztka 1934 és 1940 között zajlott a Szovjetunióban, mégpedig három hullámban: először a tizenhatok perében születtek halálos ítéletek 1936 augusztusában, majd következett a tizenhetek pere 1937 januárjában, végül a huszonegyek pere 1938-ban (ebben halt meg Buharin is). Közben 1936 és 1939 között a hadsereg tábornoki karában is folyt a tisztogatás: Tuhacsevszkij mellett 50 hadtest-, és 154 hadosztályparancsnoknak kellett meghalnia. A náci Németország 1941 júniusi támadása úgy érte a Szovjetuniót, hogy nem voltak tapasztalt tábornokai. Sokak szerint ez a tény nagyban hozzájárult az első hónapok szovjet vereségeihez.  

Ami Blohint illeti: még 1918-ban csatlakozott a Vörös Hadsereghez és lett a bolsevik párt tagja. Az egyszerű katonatiszti karrier azonban valószínűleg nem vonzotta (főleg az első világháború lezárulása után) így 1921-ben a CSEKA (később: NKVD) alkalmazásába került. Itt viszont hamar Sztálin környezetében találta magát és jó benyomást téve a kommunista diktátora gyorsan lehetőséget kapott lojalitásának bizonyítására. Mivel szokatlan lelkiismeretességgel hajtotta végre a különböző kínzásokat és titkos kivégzéseket, elnyerte Sztálin feltétlen bizalmát, aki alosztály-vezetővé léptette elő. Blohin így főtiszti rendfokozatban egy olyan kommandatúra feje lett 1934-ben, mely ugyan az NKVD szervezetén belül működött (alosztályként az Igazgatási Végrehajtó osztály alatt), ám teljesen elkülönült a többi részlegtől és követlenül Sztálin alá tartozott. Blohin "főhadiszállása" a moszkvai Lubjanka börtön lett, melynek belső körletei felett "főhóhérként" a parancsnoki tisztségét is megkapta. Itt Blohin élet-halál urává vált: Sztálinnak jelentett és a parancsokat is tőle kapta. Nem akadt egyetlen vezető, tiszt, vagy tábornok sem, aki beleszólt volna tevékenységébe.

stalin.jpg

Joszif Visszarionovics Sztálin (forrás: nkp.hu)

Papíron persze Blohin felettesei voltak az NKVD parancsnokok, ám ők gyorsan jöttek-mentek, miközben Blohin végig a helyén maradt. Először az alapító, Dzerzsinszkij után, 1926 és 1934 között Vjacseszlav Menzsinszkij, majd 1934 és 1936 közt Genrih Jagoda töltött be a Politikai Igazgatóság, NKVD vezetői tisztségét, de őt hamar leváltotta Sztálin (sőt 1938-ban ki is végeztette), majd következett Nyikolaj Jezsov az 1936 és 1938 közti időszakban (a legnagyobb tisztogatások idején), akit szintén 1940-ben végeztek ki, végül 1938 nyarától egészen 1953-ig Lavrentyij Berija lett az NKVD teljhatalmú ura. Blohin természetesen Berija beosztottjaként dolgozott, ám a valóságban független volt tőle, mint Sztálin bizalmasa.

Kérdés, hogy Blohin minek köszönhette, hogy miközben Sztálin szinte minden kommunista vezetőt és NKVD parancsnokot halálra ítélt, személye végig érintetlenül maradt (sőt volt olyan NKVD parancsnok, akit ő maga végzett ki). A választ nem tudni, de talán ahhoz lehet köze (ez most személyes megjegyzés), hogy Sztálin nem találta veszélyesnek saját hatalmára nézve, mint a legtöbb bizalmi emberét. Mindenesetre a főhóhér 1926 és 1953 között, 27 éven keresztül végezte a "fekete munkát" a generalisszimusznak (ahogyan maga Sztálin nevezte ezt a fajta mocskos tevékenységet). Blohin módszere rendkívül egyszerű volt: pisztolyt használt és szimpla tarkón lövést (egy német gyártmányú Waltherral). Ha egy-egy nap nagyobb létszámú kivégzést kellett foganatosítania, akkor alaposan beöltözött, hogy védje egyenruháját. Lelkiismeretet nem ismert, soha nem ingott meg.

A második világháború alatt a katyini mészárlásban volt a legkiemelkedőbb szerepe 1940 tavaszán, amikor egyetlen hónap alatt 7 ezer lengyelt (többségében rendőrt és katonatisztet) hozatott kalinyi (Tveri) központjába, akiket mind sajátkezűleg lőtt főbe. (Összesen egyébként a kivégzett és katyini erdőben eltemetett lengyelek száma 22-23 ezerre tehető.)

katyin.jpg

A katyini erdő tömegsírja (forrás: timenote.info)

Blohin karrierje 1953-ben ért véget, amikor fő patrónusa, Sztálin meghalt. Az új szovjet vezető, Nyikita Hruscsov leváltotta tisztségéből és nyugdíjazta (felelősségre-vonása elmaradt). Bár Blohinnak volt felesége és egy fia is, magányosan töltötte élete utolsó éveit; megviselte menesztése. Az egykori főhóhér utolsó 1-2 évében, 1955 február 3-án bekövetkezett öngyilkosságáig visszavonultan élt és a tétlenség illetve emlékei elől az alkoholizmusba menekült.

Harmat Árpád

Ha érdekesnek találtad, itt is várunk: Történelemrajongók FB klubja  

tortenetiro_logo.jpg

2021.06.01.19:19

A bejegyzés trackback címe:

https://tortenetiro.blog.hu/api/trackback/id/tr7016578798

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fue · http://www.english-hungarian.com 2021.06.03. 11:46:38

Nagyon érdekes cikk! Erről a figuráról még nem is hallottam.

Egy apró javítás: a magyar átírás nem Katyin, hanem Katiny. (Катынь, Katyń)

A nép fia 2021.06.03. 11:47:36

Pszichopata tömeggyilkosok önmagukhoz hasonlókat gyűjtenek maguk köré.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2021.06.03. 13:32:11

"talán ahhoz lehet köze (ez most személyes megjegyzés), hogy Sztálin nem találta veszélyesnek saját hatalmára nézve, mint a legtöbb bizalmi emberét."

Katonai, politikai hatalma nem volt, ugyan miféle veszélyt jelenthetett volna Sztálinra? Kormányváltáskor is az államtitkárokat, igazgatókat, főosztályvezetőket cserélik le, nem a takarítónőt.

apro_marosan_petergabor 2021.06.03. 13:33:00

Igazi szerecsen, akarom mondani kommunista mosdatás ez a poszt.
Már a cím is jó...: " A nagy diktátor..."
Érdekes, Hitlerről még nem láttam ilyen címet...
Azta látszatot akarja kelteni a nyeretlen kezdőkban, hogy Sztalin volt a diktátor, volt egy, 1! kivégzőlegénye és ők rettegésben tartottáka Szovjetuniót, ahol a sok becsületes kommuistán rezgett a gatya, mikor Sztalni nevét meghallották.
Nem.
Lenin, Trockij, Kamenyev stb. nem sorolom, ugyan olyan mocskos, véreskezű gazember volt, mint a párt fő embere Sztalin. Sztalin eleinte megdöbbent Lenin kegyetlenségén, aztán belátta, ez jó módszer a kommunista(bolsevik) hatalom fenntartásához. Így végeztek ki, pusztítottak el milliókat, akik alattuk voltak.
Valójában egy velejéig rohadt rendszerről beszélünk, amelynek a címeres gazemberei pillanatnyi pózíciójuknak megfelelően és érdekében folyamatosan irtották egymást, gátlás nélkül.

pincébezuhanási tudományok doktora · http://youtu.be/mymvU1Yydvw?t=640 2021.06.03. 13:33:19

Érdekes volt. Köszi! Nyilván szovjet módszerrel lett öngyilkos. Hátba szúrta magát, majd fejbe lőtte, aztán kiugrott az ablakon. Ami után egy teherautó elgázolta. Kétszer. Egyszer előre, egyszer hátra menetben.

Ser Vazul 2021.06.03. 13:33:31

Kicsit erősnek érzem a számokat ( 7000/hónap az napi 233, csoda h nem.esett le az ujja) bár mindegy a nagyságrend is brutál.

midnight coder 2021.06.03. 13:33:33

Szorgalmas ember volt mindenesetre.

Örömhernyó 2021.06.03. 14:46:34

@Ser Vazul: Napi pár száz lövést pisztollyal leadni nem nagy mutatvány, nem esett le még ettől senkinek az ujja. Kimész a lőtérre, elouffogtathatsz 233 töltényt pár óra alatt lőlapra célzott lövéseket leadva is. Ha meg előtted térdelő embereket kell tarkón lőni, az még gyorsabban megy.

@apro_marosan_petergabor: A jelenlegi politikai elitben is simán kiszúrhatók azok az emberek, akik bármilyen rendszert kiszolgálnának, bármilyen feladatot végrehajtanának, akárki is lenne hatalmon. Csak ma nem tarkón kell lőni politikai ellenfeleket, hanem lejárató cikkeket kell megrendelni, facebook-on kell posztolni valami velőset.

accountant050915 2021.06.03. 14:46:41

@Ser Vazul: pedig megvolt az sajna :( Olvastam erről egyszer egy cikket ahol szinte folyamatleírásként magyarázták el hogyan tudták megcsinálni. Ha jól emlékszem, kb. 3 perc / ember volt a kvóta, annyi idő alatt kellett levinni, bekísérni a szobába, ott az ajtó mögül odalépve egyből ment a lövés, holttest ki, vödör víz , jött az újabb. Óránként az 20 ember, kb. 14 órát dolgoztak egy nap, közben / végén vodkázás. Szünnap nem volt - gondolom ilyen környezetben senki nem reklamált volna, hogy jár a szabadság.

Ami megdöbbentő ahogy megtervezték a legapróbb részleteket, pl. mennyire lejtsen a padló , hogy könnyen le lehessen mosni a vért / agyvelőt, ne fogjon gyanút a következő, mert ha ellenkezik akkor borul a kvóta. Vagy hogy hány db pisztolyt szereztek be, mert túlforrósodtak az állandó használattól stb. Nyilván nem egyedül csinálta, ő "csak" lőtt, voltak segítői.

Egy biztos - kevés gusztustalanabb eszme volt a Földön, mint ez a vörös szemét, aminek a szolgálatában ezt elkövették.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2021.06.03. 14:46:52

"Blohin módszere rendkívül egyszerű volt: pisztolyt használt és szimpla tarkón lövést (egy német gyártmányú Waltherral)."

@Ser Vazul:

"napi 233, csoda h nem.esett le az ujja"

Az is csoda, hogy a pisztoly bírta. Jó, nem tudom, hányat kell egymás után lőni ahhoz, hogy lekonyuljon a csöve.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2021.06.03. 14:46:54

@midnight coder:

Nála az emberek megölése nem munka, hanem hivatás, mi több: élvezet volt. Annyira szerette a hivatását, hogy amikor már nem volt lehetősége másokat kivégezni, jobb híján önmagát végezte ki.

Sadist 2021.06.03. 16:14:01

@accountant050915: "Vagy hogy hány db pisztolyt szereztek be, mert túlforrósodtak az állandó használattól"

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "Az is csoda, hogy a pisztoly bírta. Jó, nem tudom, hányat kell egymás után lőni ahhoz, hogy lekonyuljon a csöve."

Percenként 3 lövés egyáltalán nem akkora terhelés, amit ne bírna ki egy tök átlagos lőfegyver. A Kalashnikovnak van pár torture test videója, amikben addig lőnek az adott fegyverrel, amíg mechanikailag bírja.
www.youtube.com/c/KalashnikovGroup/videos

Meg az a 200+ lövés jobb helyeken csak egy lightos edzés vagy egy átlagos IPSC meccs. Miculek papa negyedóra alatt ellocsol annyi lőszert. (Mostanában talán nem, mert elég nagy lőszerhiány van és ha lehet is kapni, elég borsos ára van.)

neddie 2021.06.03. 20:33:23

@Ser Vazul: A Katyin (Katiny) c. filmben elég pontosan ábrázolják hogy is ment a dolog. Kis szoba, rögtönítélő bíróság, eljárás kb húsz mp, utána mellette levő másik kis szoba ketten fogják a kezét, ajtó becsuk, mögötte a hóhér, lövés, hulla ki, veder víz öblít, következő. Agyvelő, ez-az a falon, maradhat. Brutál jelenet.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2021.06.03. 20:33:34

@Sadist:

Köszönöm a linket. Elsőre az Ezxtreme Torture Testet néztem meg, nem semmi, bár szerintem itt inkább a látványra mentek, mint a tényleges tönkretételre:

www.youtube.com/watch?v=uWb4cI2j4vo

Aztán ezt is megnéztem, slow motion:

www.youtube.com/watch?v=0_zZynaSQEU

Jól létom, hogy a lövedék kilövése után meghajlik az egész fegyver? A cső vége lefelé, a távcső vége felfelé mozdul el.

Amúgy csodálatos, gyönyörű, igazán szép szerkezet. Kár, hogy ténylegesen emberek megölésére használják. Persze ez csak széplelkesedés, mert a másik oldalról nézve emberek életének megvédésére.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2021.06.03. 20:33:51

"pisztolyt használt és szimpla tarkón lövést"

Én úgy tudom, tarkólövéshez kimondottan kis kaliberű lőszert szoktak használni. Ezen belül is nem acélköpenyest, hanem olyat, amely könnyen deformálódik, így nincs is exit wound, hanem a lövedék a koponyaűrben kóvályog, szétturmixolva az agyat.

A Joda visszatér 2021.06.03. 20:33:57

Német megfelelője Otto Moll SS -hauptscharführer volt, aki szintén rengeteg embert lőtt le személyesen koncentrációs táborokban. Emellett Auscwitzban ő volt a krematóriumok főfelügyelője.

pbs.twimg.com/media/EXmHVBcXQActh5b.jpg

Argus_ 2021.06.03. 20:44:45

@Ser Vazul: @accountant050915: @Kovacs Nocraft Jozsefne: @neddie: Blohin "működésének" csak egészen apró részét képezte a Katyini mészárlásban való részvétel. Alig egyetlen hónap. Eközben 1926 és 1953 között 27 éven át serénykedett a moszkvai Lubjanka téri állambiztonsági központban.

Blohin napi rutinja nem az a bizonyos 1 hónapos taposómalom volt (amikor vodkát osztott embereinek, a napi több száz agyonlövéshez), a katyini vérengészkor, hanem a többi idő, amikor kényelmesen irtotta a jónépet Sztálin utasításai alapján, komótosan a kis kivégző irodájában.

Békássy Csaba 2021.06.03. 22:14:35

Azért egy-két kérdés nyitvamaradt.
Például: ha Sztálin halála után ez a bizonyos Blohin félreállt, nem teljesített szolgálatot, akkor Berija halálos ítéletét ki hajtotta végre?

Argus_ 2021.06.03. 22:18:02

@Békássy Csaba: Ez nem nyitott kérdés. Beriját gyorsított módon ölték meg, amikor Hruscsov és Zsukov összefogtak a félreállítására. Egyszerűen letartóztatták Zsukov katonái és simán lelőtték.

"Hruscsov Pavel Batyickij vezérezredest, a Moszkvai Katonai Kerület első parancsnok-helyettesét bízta meg, hogy személyesen végezze ki Beriját. Ronggyal kellett betömni a száját, hogy elhallgasson, annyira zokogott és a földön térdelve könyörgött az életéért, mielőtt fejbe lőtték."

Történetiró 2021.06.03. 22:29:49

@Békássy Csaba: @Argus_: Katonákkal ölették meg Beriját és igen, a fő erőt ekkoriban, (1953 második felében) a Hruscsov - Zsukov szövetség adta (vagyis a politikai vezetés és hadsereg tengely). Ám letartóztatása és lelövése közt fél év telt el. 1953 júniusában tartóztatták le, majd egészen az év végéig őrizet alatt tartották. Tárgyalásán nem kapott védőügyvédet, egyszerűen csak kimondták az ítéletet (a bíró által). Kivégzése egyszerű fejbelövés volt, amit Batickij vezérezredes hajtott végre!

Sadist 2021.06.04. 07:18:27

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "Jól létom, hogy a lövedék kilövése után meghajlik az egész fegyver? A cső vége lefelé, a távcső vége felfelé mozdul el."

Minden fegyverre hat a fizika és ideiglenesen deformálódnak, egy hosszabb, vékonyabb csövű, nagyobb kaliberű fegyver (pl. egy puska vagy gépkarabély) jobban, egy rövid, hosszához képest vastagabb csőfalvastagságú, kisebb kaliberű (pl. egy pisztoly) kevésbé. Larry Vickers nem rég csinált videót egy műanyag ágyazású kelet-német AK-ról, az pl. úgy hajlik lövés közben, mintha gumiból lenne: www.youtube.com/watch?v=C_xnEqPGh2s

Egyébként pont ezen jelenség miatt van, hogy a mesterlövész puskákat úgy tervezik, hogy a cső csak egyetlen ponton csatlakozzon a tokhoz és szabadon lengjen.
en.wikipedia.org/wiki/Free-floating_barrel

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2021.06.04. 07:18:38

Remélhetőleg az összes ilyen rohadéknak, (Sztálinnal az élen) és a hasonszőrű többinek is folyamatosan van friss tűzifa a kondérja alatt odalent a kénköves pokolban.

Sadist 2021.06.04. 07:19:04

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "Én úgy tudom, tarkólövéshez kimondottan kis kaliberű lőszert szoktak használni. Ezen belül is nem acélköpenyest, hanem olyat, amely könnyen deformálódik, így nincs is exit wound, hanem a lövedék a koponyaűrben kóvályog, szétturmixolva az agyat."

A tarkólövésnek pont az a lényege, hogy nem az agyat roncsolja, hanem az agytörzset, ami azonnali halált okoz. Volt rá példa a történelem folyamán, hogy ha az áldozatot hátulról fejbe lőtték, akkor nem halt bele a sérülésbe, hanem megvakult, mert főleg a látóközpontot roncsolta a lövés.
De egyébként igen, nem érdemes túlságosan erős, teljes fémköpenyes lőszerrel lövöldözni zárt térben, mert még a sokak által lenézett 9x19mm is röhögve átszalad egy emberen. Bár ha tényleg annyira tökélyre fejlesztették a kivégzést, hogy még a padlónak a lejtését és burkolatát is precízen megtervezték, akkor gyanítom, hogy volt golyófogó a szobában.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2021.06.04. 07:19:18

@Történetiró:

Pedig ha valaki, akkor Berija rászolgált volna valami lassúbb, kínosabb halálra.

@Argus_:

MIért is kellett betömni a száját? A főbelövés után úgyis elhallgatott volna.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2021.06.04. 07:19:29

@Argus_:

Na és Batyickijt ki végezte ki? ;)

Andriska07 2021.06.04. 07:19:39

@Békássy Csaba: a legszovjetebb demokráciában sosem jelentett gondot hóhért beszerezni.

Dan da Man 2021.06.04. 19:59:52

Isten mentsen meg minket a hasonló "szorgalmú" emberektől a jövőben!

Ilyenkor örülök, hogy ma élek - jelen vezetés bűnei dacára is.

Köszi a posztot. Érdekes volt. (Még ha szomorú is.)

kewcheg 2021.06.04. 19:59:57

@geegee: én úgy tudom, a Biblia az ilyenekre mondja, hogy : "jobb lett volna neki, ha meg sem születik", ergo esetében még a nemlétezés is előnyösebb helyzet lett volna, mint amiben "most" van. Ebbe belegondolni azért elég durva......

FogarasiArpi 2021.06.04. 20:00:06

@pincébezuhanási tudományok doktora: Hát, ez volt az évtized kommentje XDDDD
Köszönet érte, nagyon jót szórakoztam rajta!

Kovacs Nocraft Jozsefne 2022.01.14. 18:50:40

@pincébezuhanási tudományok doktora:

"Ami után egy teherautó elgázolta. Kétszer. Egyszer előre, egyszer hátra menetben."

Rosszul írtad. Helyesen: Ami után egy teherautóval elgázolta önmagát..." Végtére is öngyilkosságról beszélünk, nemdebár?

MaCS_70 2022.01.14. 18:50:47

@neddie: Annyira alaposak voltak Katinyban, hogy a halálos ítélet kimondására szolgáló szoba és a kivégzés helyszíne között volt még egy hivatali helyiség is. Itt tartották a másodfokú eljárást, ami egyetlen mondatból állt: fellebbezés elutasítva, ítélet végrehajtható!

MaCS

kéki béla 2022.01.15. 11:15:27

@accountant050915: íme az echte náci vélemény. Annak a "vörös szemétnek" köszönheted, hogy nem a fritzek csicskája vagy ma. (Nem, nem Sztálinnak, Rákosinak és társaiknak, hanem az _eredeti_ kommunista eszmének, ami kurvára nem az elnyomásról, tömegmészárlásról szólt, aminek a nevében rengeteg embert maguk mellé állítottak a Sztálin-félék)
süti beállítások módosítása