Történelem és múltbéli érdekességek

Történetíró

A Don menti katasztrófa [20.]

2022. január 14. - Történetiró

Január 12., a doni katasztrófa napja, mert 1943 január 12-én a 40. szovjet hadsereg, Kirill Moszkalenko tábornok vezetésével az Osztrogozsszk-Rosszos hadművelet keretében megtámadta a Don folyó partján állomásozó 2. magyar hadsereget, amivel történelmünk eddigi legnagyobb katonai veszteségét (és vereségét) okozta. A csapásban ugyanis mintegy 100-120 ezer magyar katona esett el vagy került fogságba. (A harcban elesettek számát Szabó Péter hadtörténész 49-50 ezerre teszi.)

donkanyar2_1.jpg

A kép forrása: link

A szovjet offenzíva január 12-én, Uriv térségében 10-12 km mélyen hatolt a magyar védelem területére, majd 3-4 nap alatt részekre szakította (és a Dontól teljesen visszaszorította) a hiányosan felszerelt és létszámban is jelentős hátrányban lévő magyar erőket. A szovjetek a számunkra tragikus előretörésüket a két hónappal korábbi, 1942 november 21-én végrehajtott sztálingrádi bekerítésük folyományaként hajtották végre. Ennek során elszigetelték a Sztálingrádban és környékén rekedt negyedmilliós német haderőt (a teljes 6. német hadsereget és a 4. német páncélos hadsereg egy részét) majd óriási elő erőkkel és komoly páncélos tartalékokkal zúdultak a németekkel szövetséges és a Don folyó vonalát biztosító (Voronyezs - Sztálingrád közt állomásozó) három hadseregre: a 3. román, a 8. olasz és a 2. magyar hadseregre.

A magyar frontszakasz lehetőségeihez mérten kitartott amíg tudott, de nagyon hosszú arcvonalon, mintegy 200 km-es folyószakaszon kellett védekezniük (második és harmadik biztosító-vonal nélkül). Az összesen 207 ezer fős magyar sereg alig rendelkezett ütőképes fegyverzettel, mindössze 184 páncélozott járművük volt, melyek közül csak 22 db volt modernnek tekinthető (Panzer IV -es harckocsi). A magyar katonáknak alig  voltak kézi páncéltörőik, megfelelő, 50 mm feletti  lövegeik és a T-34 -es szovjet harckocsik kilövésére alkalmas egyéb fegyvereik. A magyar tüzérségi eszközök közül csak a 10,5 cm-es tarackokat használhatták hatékonyan (10.5 cm leichte Feldhaubitze 18). Ezeken kívül Jány Gusztáv vezérezredes seregében volt még 50 db 75 mm -es ágyú és 77 db 50 mm-es löveg, melyek ugyan alkalmasak lehettek szovjet páncélosok kilövésére, de részint kevés volt belőlük (főleg egy 200 km-es folyószakasz megvédéséhez) részint T-34 es harckocsik ellen stugok (sturmgesütz III-IV) és komoly harckocsik kellettek volna.

A hiányos és elavult fegyverkészlet mellett jelentős problémát okozott az is, hogy a magyar honvédek nem voltak ellátva megfelelő téli öltözettel és a minusz 30-40 fokos hidegek megtizedelték soraikat. A fagyhalál miatt veszteséglistára kerültek pontos száma nem ismert, de mindenképp több ezres volumenről beszélhetünk. Németh János katolikus tábori lelkész visszaemlékezéseiben arról ír, hogy a Dontól való visszavonulás során ő egymaga kétezer megfagyott holttest dögcéduláját cipelte. (forrás: Magyar katonasírok a Don mentén 5 -  Szabó Péter, 2007.05.24. [link])

donkanyar.jpg

A térkép forrása Wikipédia, kiegészítve honlapunk által a magyar erők bejelölésével (pirossal)

A január 12-én kibontakozó szovjet támadás tehát alig 3-4 nap alatt meghátrálásra, majd tömeges visszavonulásra kényszerítette a magyar erőket, ám Jány Gusztáv hadsereg-parancsok Horthy Miklós visszavonulást tiltó utasítását betartva (melyre egyébként Hitler december 27-én kelt kérése szorította) nem mert hivatalos visszavonuló-parancsot kiadni. Erre csak január 17-én került sor a VII. hadtest visszarendelésekor. Utolsóként a III. hadtest hagyta el a Don téréségét  - akkor már német parancsnokság alatt - miközben magyar hadtest-parancsnokuk, gróf Stomm Marcell szovjet hadifogságba került. Az életben maradt magyar honvédek csak március első napjaira kerültek rendezett viszonyok közé a Dnyeper menti táborokban és április 6 illetve május 30 közt térhettek haza. 

Bár Jány Gusztáv a vereség és visszavonulás hírére legelső felindultságában még negatív érzésekkel reagált (január 24-i hadparancsa), később józan fejjel átgondolva inkább méltatta katonáit a túlerővel szembeni kitartásukért:

„A m. kir. 2. honvéd hadsereg a Don mentén mélység nélküli gyéren megszállt nagy kiterjedésű védőállásban a januári nagy orosz támadás elleni küzdelemben becsülettel állta a harcot. A hadsereg színe-java ott veszett a nagy túlerővel szemben vívott csatáiban, de elérte azt, hogy ellensége is felmorzsolódott. … Hódolattal álljunk meg hősi halottaink, sebesülteink ezrei előtt, dicsőség nevüknek, hála és elismerés illesse őket. ..."

Katonáink valóban a lehetetlennek küzdöttek 1943 januárjában: harckocsis erőkkel kellett harcolniuk, páncéltörő fegyverek nélkül, létszámbeli hátránnyal és extrém időjárási körülmények között (-30 fokos hidegben). Minden év január 12-én hősies helytállásuk előtt hajtunk fejet.

csik.jpg

További érdekes írásaink: A 10 legerősebb hadseregA leghíresebb vadászpilóta, Mátyás király és a nők, A normandiai partraszállás, Sztálin hóhéra, A feltételezett őshaza: Dzsungária

tortenetiro_logo.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://tortenetiro.blog.hu/api/trackback/id/tr3116811944

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kewcheg 2022.01.14. 18:51:28

Nem baj, közben idehaza hónaljig húzott nadrágú, pomádés hajú, cselédlányokon vitézkedő méltóságos uraimék révedeztek könnyes szemmel a múltba, miközben félig beb@szott állapotban ugrottak a nagybőgőbe két ultiparti között.....Egyébként - persze igy utólag- annyira egyszerű lehetett volna, minimális jóindulat, együttérzés a rab orosz néppel, kb.felszabadítóként maguk mellé állithatták volna könnyen a németek, de a magyarok is.Sztalint heteken belül ketrecben mutogathatták volna a Vörös téren.Igy csak kicsivel bántak jobban a rab néppel mint a komcsik.....

Fritz Gerlich 2022.01.15. 11:11:28

Második magyar hadsereg vagy magyar második hadsereg?

Történetiró 2022.01.15. 11:13:51

@Fritz Gerlich: Egészen pontosan: "... Magyar királyi 2. honvéd hadsereg ..." vagy "Magyar 2. honvéd hadsereg". De egyszerűsítve nem találom hibának simán 2. magyar hadseregnek nevezni. A posztban is így szerepel.

kéki béla 2022.01.15. 11:15:15

@kewcheg: internet ugyan nem volt, de azért a nácik híre terjedt a világban, kizárt, hogy épeszű, tisztességes ember a felszabadítót látta volna bennük.

krumplimackó 2022.01.15. 11:15:35

Pánikba estek, és ez megpecsételte a sorsukat.Bár ami azt illeti a magyar felső hadvezetés részéről is súlyos hiba volt elvállalni egy ekkora feladatot.

laci_52 2022.01.15. 11:15:45

Nemeskürti megírta a könyvében(Requiem egy hadseregért) még a nyolcvanas években, hogy a magyar katonák a Don-kanyarban jól harcoltak, rögtön indexre került a könyv...

Ebben a témában volt egy Krónika című kitűnő filmsorozat, érdemes megnézni.

kéki béla 2022.01.15. 14:26:40

@laci_52: jól harcoltak. Ja... mindkét nagyapám jól meghalt ott. Nemeskürty is leszophatott volna egy rendőrlovat amiért ilyet leírt...

krumplimackó 2022.01.15. 14:26:45

@kéki béla: Csecsenek, balti népek, ukrán nacionalisták...nekik a Wermacht felszabadító volt.

STIRLITZ 2022.01.15. 14:32:09

@laci_52: @krumplimackó: A "jól harcoltak" azt jelenti, hogy erejükhöz mérten az ellenségnek nagy veszteségeket okozva hátráltak. Ez pedig valóban igaz. Nekem nagyapám testvére esett el Scsucsje határában, amikor a szakaszát vezetve kézigránátokat hajigáltak a ruszki tankokra. A tény, hogy egy-egy kilométerre jutott egy működőképes 50 mm feletti löveg arra utal, hogy szinte kézifegyverekkel kellett páncélosok ellen harcolniuk. És így is 5 nap volt mire áttörtek rajtuk, január 12 és 17 között.

ember100 2022.01.16. 23:12:35

Helló !

Tehát hogy világosan lássuk a dolgokat kb. 2 hónappal a ruszki ellentámadás után MEGLEPETÉS lehetett az újabb ruszki offenzíva . Ugye idő sem volt felszerelni összevonni a magyar hadsereget .
Arról a jányiról beszélünk aki az első parancsában szinte gazembereknek titulálta a visszavonuló csapatokat és arról a hortiról aki a visszavonulást megtagadta a magyar csapatoktól (harc az utolsó csepp vérig ) DE ő nyüszítve adta át a hatalmat amikor a fiát elrabolták , persze fel is áldozhatta volna mint több százezer MAGYART a fronton.
Szobra ugye van mindkettő "hősnek " ?
Tisztelet a halottaknak !!!!
süti beállítások módosítása