Történelem és múltbéli érdekességek

Történetíró

Az Anjou család és sarja: Károly Róbert vagy I. Károly? [4.]

2019. augusztus 16. - Történetiró

Az Anjou család 1301 és 1395 között, vagyis majdnem egy teljes évszázadon keresztül uralta hazánkat, négy koronás fővel ajándékozva meg népünk történelmét (Károly Róbert, Nagy Lajos, Mária, Durazzói Károly). Ennek a bizonyos dinasztiának volt meghatározó tagja Károly Róbert (1301-1342), akinek nevét napjainkban már kétféle módon is írják, az említett forma mellett I. Károlyként is. Kérdés azonban: valóban így helyes? Egyáltalán melyik forma felel meg jobban a valóságnak és a történethűségnek? Előbb azonban röviden ismerkedjünk meg kicsit a családdal.

karoly_robert_kep.jpg

Ha valaki az Anjou szóra keres az interneten, egy tartomány, francia megye (Anjou) is felbukkan a találatok között, mely Párizstól (légvonalban) 265 km -re fekszik DNY -i irányban. Ez a történelmi terület 1226-ban kapott történelmi jelentőséget, amikor VIII. Lajos francia király meghalt és az utódok hatalmas területeket örököltek tőle, melyet később megosztottak egymás között Az uralkodó összesen 7 fiú gyermeket hagyott maga után, akik közül csak három fiú érte meg a felnőtt kort: a legidősebb, IX. Lajos örökölte meg a francia trónt (alig 12 esztendősen), Károly herceg a gazdag Anjou tartományt, Alphonse pedig Poitiers grófságát. 

anjou_karoly.jpg

Anjou tehát 1246-ban az alig 19 éves Károly hercegé lett, aki innentől saját dinasztiát alapított házasságkötésével (mely egyébként szintén 1246-ban történt), mégpedig I. Beatrix provence-i grófnővel. Ez az új dinasztia az apanázsként testvérétől, IX. Lajos királytól kapott birtok, Anjou nevét viselte. Károly szerencse-csillaga 1266-ban emelkedett fel, amikor IV. Kelemen pápa neki adományozta a Szicíliai Királyságot és így végül mégiscsak uralkodó válhatott belőle (igaz nem saját hazájában, Franciaországban).

anjouk.jpg

Ami az említett Szicíliai Királyságot illeti: Dél-Itáliát és Szicília szigetét ölelte fel, mely területek még a X. században bizánci kézen voltak. Később normann hódítók jelentek azonban meg a térségben, Guiscard Róbert vezetésével és 1059-ben elérték, hogy a pápa nekik adományozza a régiót "Apulia és Calabria hercegsége" néven. A hercegségből 70 évvel később, 1130-ban lett királyság, mely már a "Szicíliai Királyság" címet viselte. Az újonnan létrejövő állam kezdetben a normann Hauteville család uralma alatt működött (ennek volt tagja az alapító Gusicard Róbert is).  terkep_szicilia.jpg

A királyság 1197-ben a német Hohenstauf család kezébe került, mivel II. Roger lányát VI. Hohenstauf Henrik német-római császár vette feleségül. Gyermekük II. Frigyes teljes jogú szicíliai királyként foglalhatta el a trónt, törvényes fia azonban nem született. Mindössze egy házasságon kívüli gyermeke volt, Manfréd, aki Bianca Lancia buscai őrgrófnővel folytatott szeretői kapcsolatából született. Manfrédot 1258-ban, Palermoban koronázták meg. A pápák azonban nem nézték jó szemmel, hogy törvénytelen gyermek ül Szicília trónján és a Hohenstaufok túlhatalma sem volt ínyükre (északról és délről is Hohenstauf hatalom vette körül a pápai államot). Végül IV. Kelemen pápa összefogott a francia király öccsével (a bevezetőben említett Anjou Károly herceggel) és Rómában 1266 január 6-án megkoronázta mint Sziciliai királyt. Manfréd nem adta fel harc nélkül befolyást, így csatát vállalt Károllyal, mégpedig 1266 február 22-én Beneventónál. A véres ütközetben Manfréd meghalt, Károly pedig megkaparintotta magának a Sziciliai Királyságot. Így kerültek az Anjouk Dél-Itáliába, mint uralkodói dinasztia.

Anjou Károly fia, II. Károly 1285-ben került a nápolyi trónra (mint a Szicíliai Királyság uralkodója), de még előtte, 1270-ben feleségül vette a magyar király, V. István leányát, Máriát. Ez a bizonyos frigy volt az Anjouk hivatkozásai alapja a magyar korona megszerzésére. A házasságból született Martell Károly ugyanis (aki nem tévesztendő össze a IX. században élt névrokonával, a Karoling-ház névadójával) Habsburg Klemenciától született gyermeke: Caroberto mint magyar trónkövetelő lépett fel 1300-ban az Árpád-ház kihalásakor. Pontos neve a keresztségben Caroberto de Anjou volt.

anjou_csaladfa.jpg

Az 1288-ban született Caroberto, itáliai keresztnevet kapott, melynek sem a Károly, sem a Róbert nevekhez nincs köze, így magyar megfelelője sincs. Miután 1301-ben először koronázták meg magyar királynak, a helyi nemesség a Cariberto nevet Károly Róbertre "cserélte". Károly Róbert 41 esztendőn keresztül uralkodott a Magyar Királyság felett, melynek gazdasági, politikai és gazdasági viszonyait is konszolidálni tudta. Törekvéseit fia, Nagy Lajos folytatta, aki névleg (anyja révén) a Lengyel Királyságot is megörökölte. Halálakor azonban törésvonal keletkezett az Anjouk magyarországi uralmában, mivel Lajos nem hagyott maga után fiú örököst. Végül lánya, Mária került a magyar trónra, illetve átmenetileg (két hónapra) Durazzoi Kis Károly (1385 december és 1386 február között). Mária 1395-ös halálával az Anjou család magyarországi hatalma is megszűnt, hazánk trónja Mária férjére, Luxemburgi Zsigmondra szállt.

karolus_pecset.jpg

Károly Róbert kettős pecsétje (A Magyar Nemzeti Múzeum galvanoplasztikai lenyomatáról rajzolva) Bár ezen a "KAROLUS" megnevezés szerepel, a család Nápolyban a Caroberto alakot használta.

Ami a címben feltett alapkérdést illeti - Károly Róbert vagy I. Károly - a válasz valójában: egyik sem. Ez a név nem a Károly megfelelője, viszont a Károly Róbert alakilag és hangzásában is közel áll hozzá, így sokkal inkább megfelelőbb változat, mint az I. Károly. A magyar történész terminológia néhány éve az I. Károly névalak mellett tette le a voksát - részben mert a magyarországi pénzeken, pecséteken és okleveleken gyakoribb a KAROLUS, vagy KARVLVS alak (és a középiskolai tankönyvekben is egy ideje ez a forma szerepel) - vannak azért ellenvélemények is. A magam részéről is ezekhez a "hangokhoz" csatlakozom, kitartva azon álláspont mellett, hogy a Károly Róbert a megfelelőbb megnevezés a Magyar Királyság egyik legkiemelkedőbb uralkodója számára.  

tortenetiro_logo.jpg

2019.08.16.(14:11)

***

A bejegyzés trackback címe:

https://tortenetiro.blog.hu/api/trackback/id/tr6615012320

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Solo_ 2019.08.16. 14:53:03

Az I. Károlyozás arra épül, hogy a Caroberto nem azonos a Károly Róberttel. Noha ez igaz, kiemelendő, hogy a Károllyal sem azonos. (A Károly az olaszban: Carlo.) Vagyis sem a Károly, sem a Károly Róbert nem megfelelő a Caroberto megfeleltetésére, viszont az utóbbi az, ami legközelebb áll hozzá. A Carlo Roberto (Károly Róbert) ugyanis a Caroberto -val nagyon is összecseng.

Összegezve: lényegesen kisebb hiba és eltérés Caroberto nevű francia eredetű, de itáliai keresztnévvel megáldott uralkodónkat Károly Róbertezni, mint simán átkeresztelni egyszerű Károlyra! Vagyis egyetértek a poszttal (teljes mértékben).

Disztopia 2019.08.16. 14:56:20

Egy nyelvészeti megközelítés, mely szintén inkább a Károly Róbert mellett érvel: www.nyest.hu/hirek/karoly-robert-nem-is-karoly-robert

Négyes_ 2019.08.16. 20:17:42

A magyar történelemben ismert I. Károly, II. Károly, III. Károly és IV. Károly.

--> I. és II. Károly az Anjou-házból való. (A legelsőt nevezik Károly Róbertnek is, a második csak két hónapig volt a magyar trónon és valódi neve Durazzói Kis Károly volt.)
--> III. Károly Habsburg volt (Mária Terézia apja) és 1711-1740 közt ült a magyar trónon
--> IV. Károly szintén Habsburg volt (Ferenc József öccsének az unokája). Ő követte Ferenc Józsefet a trónon 1916-ban, így ő lett hazánk utolsó koronás fője.

Ha ezt a sorrendet elfogadjuk, akkor Károly Róbert I. Károly kell hogy legyen, különben felborul az egész számozás. Bár én is úgy gondolom, hogy a Károly Róbert alak az elfogadandó.

Történetiró 2019.08.17. 13:44:34

@Equalizer.: Természetesen szempont az is, hogy figyelembe vegyék II., III., és IV. Károly elnevezéseit (sorszámozását), de nem hinném, hogy nagyobb probléma volna ezeket a "valódi" Károlyok szerint sorrendbe tenni, mint Károly Róbertet szimplán Károlyozni. Akár maradhatnának is így csak épp az I. Károly lenne Károly Róbert, ahogyan régen is volt.

Fortress_ 2019.08.18. 20:50:54

A családja Catobertonak hívta és ha egy az egyben nem vesszük ezt át és mindenképp magyarositunk, akkor már a Károly Róbert jobb, mint a sima Károly.

Párduc oroszlán gorilla... Makákó! 2019.08.19. 09:47:17

Na de a Róbert Károly körút miért nem Károly Róbert körút?

Magányos Farkas_ 2019.08.19. 12:28:54

@Párduc oroszlán gorilla... Makákó!: A körút 1937-ben kapta a nevét. Az oktatásban, a tudományos életben és a hétköznapokban is ez az írásmód volt elterjedt ebben az időszakban, tehát a Róbert Károly formátum egy elfogadott és használt írásmód volt a XIX. század utolsó harmadától a XX. század első harmadáig.

Történetiró 2019.08.19. 12:33:03

@Párduc oroszlán gorilla... Makákó!: @Buldózer 73: Érdy János MTA tag, régész egy 1871-es tanulmányában (mely az Archeológiai Közleményekben jelent meg) szintén Róbert Károlynak nevezi a nagy Anjou királyunkat. Ebből kiderülhet, hogy abban a korszakban és még után is évtizedekig ez a forma volt az elterjedt.

m.blog.hu/ut/utcakterek/image/kepek/karoly_robert_1871.jpg

Nietzsche_ 2019.08.20. 18:08:05

A történelem tankönyvek már az I. Károly elnevezést oktatják, így néhány év múlva alig akad majd fiatal, aki értené a Károly Róbert formulát. Sajnálatos.

tena_lady 2020.07.04. 09:16:51

És mi a helyzet Mária Teréziával? Ő elvileg II. Mária volt, mivel Anjou Mária volt I. Mária. Egyébként a másik kérdés velük kapcsolatban, hogy királyok vagy királynők voltak-e.

annales 2021.06.03. 11:46:23

A Róbert Károly körút elnevezése a Károly Róbert tévesen magyarosított változata, amikoris a nálunk használatos formula megfordul. A családnév lesz az első, a keresztnév a második.
A királyok és a királynők között csak nembeli különbség van.
Nagy Lajos leánya és Mária Terézia királynőink - nőnemű királyaink - voltak.
Az összes többi királyfeleség, tehát királyné.
süti beállítások módosítása